I’m addictive to... My cell and wifi?

I dag dianogsticeres mange mennesker som værende afhængige af et eller andet, alt lige fra rygning, alkohol, ekstremsporter osv. Og nogle dianogser er naturligvis værre end andre. Men i vores højteknologiske samfund, hvornår kommer der så en reel diagnose for at være afhængig af sin telefon eller/og wifi?

Jeg har tilbragt i skøn weekend alene med shopping med mig selv og spontan brunch samt tur til Ree Park med nogle dejlige veninder. Både alene og sammen med andre har jeg i denne weekend reflekteret over vores brug af vores mobiltelefoner og vores desperate behov for at være dækket ind, anytime, anywhere.

På min lille shoppetur lørdag bemærkede jeg naturligvis mange (folk alene og sammen med andre) i gadebilledet, som gik med deres telefon fremme størstedelen af tiden (inkl. undertegnede – bare rolig, jeg er ikke nødvendigvis et hak bedre). Men det var først, da jeg stod i kø på Starbucks, at jeg for alvor bed mærke i den måde vi socialiserer os på i dag. Enkelte folk sad og talte sammen, men størstedelen sad med deres telefonener til trods for, at de sad overfor nogle mennesker, som de var sammen med. Nogle brugte telefonen som et socialiseringsredskab til at vise billeder eller tage billeder af situationen, mens andre zoomede ud og var ”alene” i selskabet med andre. Jeg tillod mig at være en smule forarget (hurra for dobbeltmoral), og da jeg kørte hjem besluttede jeg mig for, at når jeg om aftenen skulle være sammen med mine forældre og bedsteforældre, så ville jeg lade telefonen ligge (medmindre den ringede eller jeg skulle vise noget). Det lykkedes også, sådan til dels da :-)

Søndag var jeg til brunch hos én af mine bedste veninder, og telefonen lå ude i køkkenet, mens vi sad fire tøser og grovspiste lækker mad (og herunder naturligvis også Nutella - fik jeg sagt, at jeg har en stor forkærlighed for Nutella :o)). Vi tog en spontan beslutning om at opleve lidt, og kørte en tur til Ree Park. Her var ingen af os særlige brugere af telefonen, udover når der skulle tages billeder. Men på turen hjem var der mere eller mindre stilhed, fordi pigerne sad med deres mobiltelefoner, da der nu var bedre dækning igen, og det må jeg indrømme var lidt sjovt at observere. Jeg er ikke sikker på, at jeg havde opført mig spor anderledes, men ikke destomindre fik det mig endnu engang til at tænke over måden vi interagerer med hinanden på, og på hvornår man mon kan diagnosticeres som afhængig af sin mobiltelefon og wifi.

Mobiltelefonen er i den grad blevet en del af vores måde at interagere med hinanden på, både når vi er sammen og hver for sig via Snapchat, Instagram, Facebook osv. Det handler om at dele det øjeblik, hvor man er sammen for at dele det med andre i stedet for (i grove og overfortolkede termer) blot at nyde nuet. Og vi kender det alle... Frustrationen, når man står et sted og gerne vil dele et øjeblik i sin sociale online sfære, men hvor dækningen er så dårlig, at man ikke kan. Det fik mig til at tænke på det, som Google arbejder på – nemlig at give hele gratis og velfungerende trådløs wifi til hele verden via gamle telefonbokse. Tanken er interessant på så mange måder, men alligevel en smule skræmmende... Som skrevet før, så går jeg selv ofte med telefonen i hånden, når jeg er ude og er særdeles aktiv bruger af internettet, men der er for mig noget over tanken om, at man nogle steder i verden blot kan være ”alene” uden internettet. Måske en idyllisk og håbløs romantisk tanke, but still...
Er jeg dobbeltmoralsk? Måske, men det handler om den idylliske drøm og håbløst romantiske forestilling om at huske autenticiteten og leve livet, dér hvor det er. 


/G

Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Der er ingen tvivl om at mobilen og der igennem forbindelsen til internettet er blevet meget vigtig for en stor gruppe af mennesker. Kontakten med en bred vennekreds via diverse sociale medier har fået en lige så vigtig betydning som kontakten med de mennesker der er lige omkring en. Jeg mener dette kan anskues på flere måder. En måde er den vinkel du tager i dit indlæg, nemlig den anti-sociale vinkel. En anden er at ens nære vennekreds altid består af dem der måtte være omkring en lige her og nu, samt dem der er en del af ens sociale media kreds. Betyder der at dem du er fysisk sammen med er mindre værd? Det mener jeg ikke, den fysiske og sociale media vennekreds flyder blot det sammen. Dette kan efter traditionelle adfærs mønstre opfattes som anti-socialt, men den store kreds af venner som kun kan deltage via de sociale medier oplever det jo slet ikke sådan. De bliver inkluderet i stedet for ekskluderet og dem der er fysisk tilstæde i dag er jo kun med via sociale medier i morgen. Det er jo ikke sådan der bliver diskrimineret. Alle får lige meget opmærksomhed, uanset om de er fysisk til stede eller med via de sociale medier, den dag.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

”En oplevelse”, siger du....?

Barselslivet - fordomme om den dér mødregruppe

Kære Emil